Κοινό δελτίο τύπου των ομοσπονδιών μας

b_85_82_16777215_00_images_eobeam.jpg

Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ.

ΕΝΙΑΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  

ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

ΑΥΤ/ΤΩΝ ΜΗΧ/ΤΩΝ ΜΟΤ/ΤΩΝ

b_68_76_16777215_00_images_megalexandros.pngb_95_67_16777215_00_images_obeamme.png

Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ 

ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΥΤ/ΤΩΝ ΜΗΧ/ΤΩΝ

ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη για πρώτη φορά κοινό συνέδριο της Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ. και της ΟΒΕΑΜΜΕ με θέμα τα προβλήματα που ταλανίζουν την ειδικότητα του φανοποιού – βαφέα , το  οποίο στέφθηκε με  απόλυτη  επιτυχία  σε  όλους  τους  τομείς του.

Ιδιαίτερα  θα  θέλαμε να  ευχαριστήσουμε :

Τον Πρόεδρο κο. Ιωαννίδη Kων/νο  , τον Γενικό Γραμματέα κο. Ζερζελίδη Ιωάννη αλλά και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου  Πτυχιούχων Επισκευαστών Ξάνθης "ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ" για την άψογη οργάνωση υλοποίησης του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Φανοποιών –Βαφέων, για  την υπέρμετρα θερμή υποδοχής τους και τη ζεστή φιλοξενία τους.

Την  περιφέρεια   ΑΝAΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ  που εκπροσωπήθηκε από τον αντίπεριφερειάρχη  Ξάνθης  κύριο Φώτη Καραλίδη τον Δήμαρχο Αβδήρων κύριο Βασίλη Τσολακίδη ,τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης  κύριο Μωραΐτη  Στυλιανό, τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης κύριο Μπάμπη Δημαρχόπουλο  ,τον Πρόεδρο  της ΟΕΒΕ Ξάνθης  κύριο Τσιακίρογλου  Σωτήρη καθώς και την εταιρεία ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ.

Θα  ήταν  μέγιστη παράλειψη μας να  μην ευχαριστήσουμε και δημόσια  την ευγενική και εθελοντική  πρόσφορα της αντιπρόεδρου τις ΟΕΒΕ Ξάνθης και μέλος του Δ.Σ του επιμελητηρίου Ξάνθης  κυρίας Γρηγορίου Χρυσούλας που καθ όλη την διάρκεια  του διήμερου  συνεδρίου  ξενάγησε  τις συνοδούς  των σύνεδρων  και ανέδειξε τα αξιοθέατα του νομού  οι όποιες και  έμειναν  έκπληκτες  από την ομορφιά του νομού Ξάνθης  και την  φιλοξενία  της διοργάνωσης .  

Παρόντα  όλα τα  σωματεία που κλήθηκαν να συμμετέχουν  από Κρήτη έως Ορεστιάδα τα  οποία  τοποθετήθηκαν   επί του συνόλου  των θεμάτων   που απασχολεί των κλάδο φανοποιών και βαφέων   και ομόφωνα    αποφάσισαν την εξουσιοδότηση  των ομοσπονδιών ΕΟΒΕΑΜΜ και ΟΒΕΑΜΜΕ  για την από κοινού δράση  προς  όλες  τις  αρμόδιες αρχές  και φορείς  ώστε  να  δοθούν λύσεις   προς  όφελος  των φανοποιών – βαφέων ώστε να καταφέρει  να επιβιώσει μέσα από τις αντιξοότητες της οικονομικής κρίσης  και παράλληλα την καλύτερη  και άμεση  εξυπηρέτηση  των καταναλωτών  .

Τα θέματα που απασχόλησαν και συζητήθηκαν λεπτομερώς και στη συνέχεια έγιναν περαιτέρω παρεμβάσεις ήταν :

 

Ασφαλιστικές εταιρείες – Ασφαλιστικός φάκελος

Διαδικασία διακανονισμού ζημιών αυτοκινήτων από σύγκρουση – Προθεσμία διακανονισμού και καταβολής της αποζημίωσης.

 

Σχετικά με την διαδικασία και την προθεσμία διακανονισμού των ζημιών των αυτοκινήτων από σύγκρουση, σύμφωνα με τη νέα διάταξη αντί να επισπευσθεί το χρονικό διάστημα του διακανονισμού ζημιών έχει τριπλασιαστεί.  Η πρόταση που έγινε ήταν  να επανέλθει σε ισχύ η 30 ημερών προθεσμία ολοκλήρωσης του διακανονισμού της ζημιάς από τον ασφαλιστή.

 

Καταβολή της ασφαλιστικής αποζημίωσης κατ’ εξουσιοδότηση του δικαιούχου.

 

Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί η μη καταβολή της ασφαλιστικής αποζημίωσης από πολλές ασφαλιστικές εταιρείες που αρνούνται να εκδώσουν τη δίγραμμη επιταγή στο όνομα του εκμεταλλευτή του συνεργείου που επισκεύασε το όχημα ακόμη και αν αυτός έχει έγγραφη εξουσιοδότηση που φέρει θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή.

Η πρόταση που έγινε ήταν όλοι οι συνάδελφοι να λαμβάνουν εκχωρήσεις από τους πελάτες και σε περίπτωση άρνησης της ασφαλιστικής εταιρείας , να εκδώσει την επιταγή στο όνομα τους, να κάνουν άμεσα καταγγελία στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Αμοιβή εργατοώρας – Συστήματα ηλεκτρονικής κοστολόγησης.

 

Το θέμα αυτό φαίνεται να παραμένει πρόβλημα για τον επισκευαστικό κλάδο. Ύστερα από πληροφορίες γίνεται χρήση από μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες ειδικής έκδοσης  ενός προγράμματος ηλεκτρονικής κοστολόγησης, με “κλειδωμένη” την τιμή της εργατοώρας για κάθε συνεργείο και με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, χωρίς να ερωτάται το συνεργείο τόσο για την τιμή της εργατοώρας όσο και για την καταχώρηση των προσωπικών του στοιχείων στο σύστημα. Όπως επίσης οι πραγματογνώμονες αυτών των εταιρειών δεν χορηγούν αντίγραφο πραγματογνωμοσύνης στον επισκευαστή. Γι’ αυτό και προτάθηκε ο επισκευαστής να αναζητά τις πραγματογνωμοσύνες από τον τηρούμενο σε αυτές τις ασφαλιστικές εταιρείες, Φάκελο Ασφαλιστικής Περίπτωσης (ΦΑΠ) με αίτηση του.

 

Συνεργαζόμενα συνεργεία ασφαλιστικών εταιρειών. 

 

Σοβαρότατο πρόβλημα αποτελούν οι συμφωνίες των ασφαλιστικών εταιρειών με τα δίκτυα των εξουσιοδοτημένων συνεργείων. Στην προκειμένη περίπτωση έχει προταθεί να εξεταστεί σοβαρά η προοπτική συνεργασίας με 2-3 φερέγγυες ασφαλιστικές εταιρείες που δεν εμπλέκονται σε τέτοιες πρακτικές.

 

Σύστημα Άμεσης Πληρωμής (Σ.Α.Π.) 

 

Παρατηρείται το φαινόμενο, όταν ο παθών,  ή το συνεργείο για λογαριασμό του παθόντος, απευθύνονται στην εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία του υπαιτίου, προκειμένου να αναλάβει  τη διαδικασία διακανονισμού της ζημιάς, και ζητούν τη μη ένταξη της ζημιάς στο ΣΑΠ,  η ασφαλιστική εταιρεία του υπαιτίου, δια των διακανονιστών της, τους διαμηνύει ότι η ένταξη στο ΣΑΠ είναι υποχρεωτική και ότι πρέπει να απευθυνθούν αποκλειστικά στην ασφαλιστική εταιρεία του παθόντος και όχι του υπαιτίου. 

 

 "Παλαιότητα" ανταλλακτικών

Οι διακανονιστές των ασφαλιστικών εταιρειών περικόπτουν αυθαιρέτως και κατά το δοκούν την ασφαλιστική αποζημίωση, όταν για την επισκευή των βλαβέντων οχημάτων γίνεται χρήση καινούριων – γνήσιων  ανταλλακτικών, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η τριμερής σχέση παθόντα – συνεργείου - ασφαλιστικής εταιρείας και να τίθεται εν αμφιβόλω η ασφαλής επισκευή των βλαβέντων οχημάτων. Η πρακτική δε αυτή δεν ακολουθείται, όταν στην επισκευή εμπλέκεται συνεργαζόμενο με την ασφαλιστική εταιρεία συνεργείο (εξουσιοδοτημένο), οπότε η ασφαλιστική αποζημίωση καταβάλλεται πλήρης στο παθόντα, μολονότι για την επισκευή του αυτοκινήτου του έχει γίνει χρήση καινούριων – γνήσιων ανταλλακτικών. 

 

Συνεργεία επιδιόρθωσης μικροφθορών αμαξωμάτων

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, απαγορεύεται η εκτέλεση μείζονων εργασιών φανοποιείας – βαφής, δηλαδή εξαγωγές – τοποθετήσεις και αντικαταστάσεις των βλαβέντων μερών ή/και η ολική βαφή τους.

Παρ' όλα αυτά, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να εκτελούνται από τα συνεργεία μικροφθορών εργασίες επισκευής που απαγορεύονται από την κείμενη νομοθεσία και οι εντολοδόχοι πραγματογνώμονες ορισμένων ασφαλιστικών εταιρειών να προβαίνουν στα συνεργεία αυτά, και σε συνεργασία, σε έκδοση πραγματογνωμοσυνών που αφορούν σε μείζονες εργασίες φανοποιείας – βαφής (εξαγωγές – τοποθετήσεις, αντικαταστάσεις και ολική βαφή βλαβέντων μερών), μολονότι η εκτέλεση των εργασιών αυτών στα συνεργεία αυτά απαγορεύεται ρητώς.

Για το λόγο αυτό, με παρέμβασή μας προς την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ζητήσαμε να πράττουν τα δέοντα, ιδίως οι συνεργάτες τους εκτιμητές, σε περιπτώσεις που άγονται στα συνεργεία μικροφθορών οχήματα που έχουν υποστεί ζημίες από τροχαίο ατύχημα, για την αποκατάσταση των οποίων απαιτούνται μείζονες εργασίες φανοποιείας – βαφής, που η εκτέλεσή τους απαγορεύεται στα εν λόγω συνεργεία.

 

Φορέας εποπτείας ασφαλιστικών εταιρειών – ΤτΕ

Η εκχώρηση από την Πολιτεία της αρμοδιότητας συνολικής εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και της νομοθετικής πρωτοβουλίας όσον αφορά στην ιδιωτική ασφάλιση στην Τράπεζα της Ελλάδος, μία ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία, έχει προκαλέσει σοβαρές στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες στη λειτουργία της αγοράς. Αποδείχτηκε ότι η ΤτΕ περιορίζεται αποκλειστικά στη στενή οικονομική εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ δεν ανταποκρίνεται στα καίρια ζητήματα ρύθμισης και ουσιαστικού ελέγχου της λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς. Γι' αυτό, ο έλεγχος των ασφαλιστικών εταιρειών θα πρέπει άμεσα να επανέλθει στην Πολιτεία, αίτημα που επανειλημμένως έχουμε υποβάλει αρμοδίως και θα επιμείνουμε.

 

 

Πραγματογνώμονες – Έλλειψη ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου

Θα πρέπει, επιτέλους, αφενός να ρυθμιστεί νομοθετικά ο θεσμός του πραγματογνώμονα ασφαλιστικών εταιρειών, με την πρόβλεψη προσόντων και διαδικασιών, και αφετέρου να γίνεται ρητή αναφορά στην κείμενη νομοθεσία του λειτουργικού – ουσιαστικού ρόλου του συνεργείου επισκευής. Γι' αυτό απαιτείται ο συντονισμός των δύο Ομοσπονδιών μας προς αυτή την κατεύθυνση, για την κατάθεση εμπεριστατωμένης και συγκροτημένης πρότασης αναθεώρησης της νομοθεσίας προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Νομοθετικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας φανοποιείου - βαφείου

Να θεσπιστεί, επιτέλους, ένα σαφές και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο χωροθέτησης των συνεργείων μας και να αρθεί η αυθαίρετη, και σε πολλές περιπτώσεις, αδικαιολόγητα εχθρική και, κυρίως, κατά παράβαση της κείμενης πολεοδομικής νομοθεσίας, θέσπιση Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε βάρος των συνεργείων επισκευής. Το σχετικό ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, αναμένουμε την τελική  μορφή του Εθνικού Χωροταξικού και ευελπιστούμε ότι, εφόσον γίνουν δεκτές και συμπεριληφθούν οι εύλογες προτάσεις μας, θα επιλυθούν οι χρόνιες παθογένειες που επιβαρύνουν την ίδρυση και λειτουργία συνεργείων

 

Καλλικράτης - Υπαγωγή των συνεργείων στην αρμοδιότητα των Δήμων

Ήδη, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, "πάγωσε", ουσιαστικά, η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης των συνεργείων στους Δήμους, η οποία προβλέπεται ότι θα ορίζεται με υπουργικές αποφάσεις. Σε πρώτη φάση πετύχαμε, έστω και προσωρινά, να παραμείνουν οι σχετικές αρμοδιότητες στις Περιφέρειες προς όφελος του κλάδου και θα επιδιώξουμε εκ νέου την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου ("Καλλικράτης"), ώστε να υπάρξει οριστική διευθέτηση του σοβαρού αυτού ζητήματος.

 

Παράνομα συνεργεία

 

Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν αναγνωρίζουμε και δεν υποστηρίζουμε “Συνεργείο” χωρίς τις νόμιμες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας. Το Συνεργείο αυτό για μας δεν υπάρχει.

Απαιτείται σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αποφασιστικός συντονισμός της Πολιτείας με όλους του συνεμπλεκόμενους φορείς, ώστε να εξορθολογιστούν το αδειοδοτικό πλαίσιο και οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας των συνεργείων επισκευής και να καταστεί λειτουργικός και αποτελεσματικός ο αναγκαίος έλεγχος νομιμότητας

 

Περιβάλλον - Μπαταρία – Ανακύκλωση –Απόβλητα

Πάγια θέση μας είναι ότι οι επισκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει να εκπροσωπούνται θεσμικά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Δεν είναι δυνατόν οι χιλιάδες επισκευαστές αυτοκινήτων να μην διαδραματίζουν ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση των αποβλήτων του συνεργείου. Δεν είναι δυνατόν ο κλάδος να σωρεύει μόνο υποχρεώσεις, στις οποίες ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα και σύνεση, αλλά να μην έχει λόγο και κανένα ανταποδοτικό όφελος, τόσο όσον αφορά στο κόστος διαχείρισης των αποβλήτων σε επίπεδο επιχείρησης όσο και από πλευράς συμμετοχής στην προστιθέμενη αξία του όλου προϊόντος.

            Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να επεξεργαστούμε από κοινού προτάσεις και δράσεις ενημέρωσης και κατάρτισης των μελών μας, με τελικό στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου, καταρχήν σε πιλοτική βάση και στη συνέχεια σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο την εποπτεία και την αυτοδιαχείριση των αποβλήτων των συνεργείων μας, τη διευκόλυνση των  επισκευαστών αυτοκινήτων και την παροχή προς αυτούς ολοκληρωμένων υπηρεσιών και με επιμέρους στοχεύσεις αφενός την αποτελεσματική και ισόρροπη διαχείριση, αφετέρου τη μείωση και, ει δυνατόν, τον εκμηδενισμό του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων.

 

 

Το υψηλό επίπεδο  γνώσεων και απόψεων  επί των θεμάτων που συζητήθηκαν ,οι  στοχευόμενες  τοποθέτησης του συνόλου  των σύνεδρων  δεν αφήνουν περιθώρια  αμφισβήτησης   για  την αναγκαιότητα  επίλυσης των προβλημάτων  .

 

Η γενική εικόνα χαρακτηρίστηκε  από το σύνολο των σύνεδρων  εκπληκτική και άνευ προηγούμενου πρώτον γιατί επετεύχθηκε  με απόλυτη επιτυχία ο κύριος και  ουσιαστικός στόχος του συνέδριου για  τον οποίο πραγματοποιήθηκε και ήταν η ΟΜΟΦΩΝΗ   λήψη αποφάσεων και η εξουσιοδότηση  των ομοσπονδιών  ΕΟΒΕΑΜΜ και ΟΒΕΑΜΜΕ για την επίλυση των προβλημάτων   κατά δεύτερον η καταπληκτική ενότητα  του κλάδου   .

 

Σ΄αυτή τη δύσκολη πορεία που διανύει η χώρα μας θα προσπαθήσουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων  δηλώνοντας < παρόν > , με τις παρεμβάσεις και την παρουσία μας αμείωτη και διεκδικώντας το κομμάτι που μας αναλογεί .

 

Με αφετηρία το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φανοποιών- Βαφέων και έχοντας το πήχη ψηλά ,ευχαριστώντας όλους όσους συνετέλεσαν στην άψογη διεξαγωγή του , ευχόμαστε να ακολουθήσουν και άλλα τέτοια συνέδρια .

 

 

 

Για το Δ.Σ. της ΕΟΒΕΑΜΜ                                       Για το Δ.Σ. της ΟΒΕΑΜΜΕ

 

Ο Πρόεδρος                                                              Ο Πρόεδρος                                                 

Αθανάσιος  Νικολόπουλος                                        Αναστάσιος  Λυκάρτσης

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας                                                  Ο Γενικός Γραμματέας           

Χρήστος Ευαγγέλου                                                    Δημήτρης Κελπετζίδης           

Λίστα Ενημέρωσης

Γραφτείτε στη λίστα ενημέρωσης για να λαμβάνετε τα νέα μας

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλ. Προέδρου: 25410 70760

Τηλ. Γραμματείας: 25410 75390

E-mail: xanthisgarage [at] yahoo.gr & info [at] spease.gr

ΑΡ. ΑΝΑΓΝ: 75/1979